UN DECRET D’AUTONOMIA, TRAMPA

D’amagat i avergonyits, quan la comunitat educativa està de vacances i la capacitat de resposta disminueix, el Departament d’Educació en ple mes d’agost ha publicat al DOGC el Decret d’Autonomia de Centres.
Les informacions que tenim confirmen el que ens temíem. Es tracta d’un DECRET – TRAMPA, per mitjà del qual el Departament d’Educació pretén traslladar la responsabilitat dels resultats acadèmics dels alumnes únicament i exclusivament als centres docents i més concretament al professorat.
Front a la incapacitat de gestionar de manera eficient el sistema educatiu, el Conseller i el seu equip tiren la tovallola i traspassen la responsabilitat als centres, oferint-los una relativa major capacitat de decisió, però mantenint la política de reduir plantilles, ampliar horaris, desballestar els calendaris escolars, imposar noves tecnologies sense garantir el subministrament de continguts, ni de formació ni suports tecnològics suficients, jugant amb les dotacions de les plantilles i el nombre de cursos fins poc abans de començar el curs….
Des d’ANPE.cat sempre hem cregut que l’Autonomia de Centres no pot ser una recepta abstracta per fer front a la problemàtica actual de l’educació. Ha de ser un instrument utilitzat conjuntament pel Departament i pels centres, per un cop avaluada la realitat concreta de cada escola i institut, subministrar els recursos necessaris per afavorir que aquell centre millori els seus resultats. És a dir tot el contrari de com s’està fent. El que cal és una plena implicació del Departament aportant els recursos humans i materials concrets que aquella realitat concreta exigeix, per aconseguir un sistema educatiu excel·lent en equitat i qualitat educativa.  Però això no es pot fer, com pretén l’actual govern, amb un “cost zero” i encara menys retallant el pressupost per educació, tot i ser un dels mes baixos d’Europa i d’Espanya.
Les direccions i els claustres no poden caure en la trampa. Cal que abans de transitar per la selva d’un model de centres educatius enfrontats els uns amb els altres, competint per les engrunes que l’actual model deixa als centres públics, potenciïn el treball en xarxa i exigeixin a l’Administració un compromís de dotacions materials, d’increment d’hores i de professorat i d’altres professionals quan calgui, per poder millorar la seva oferta educativa.
Aquest Decret ha de permetre que cada Claustre, elabori un programa on es concretin les necessitats del Centre i els recursos de tota mena que són necessaris per fer-hi front. A les direccions dels centres els ha de correspondre negociar, en nom de la comunitat educativa aquestes demandes, negant-se a fer el joc als que pretenen rentar-se les mans i traspassar-nos tota la responsabilitat  ha canvi de res.

Comparteix:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *